Iratkozz fel a blogra!

Magamról

Barta Endre vagyok, molekuláris biológus, bioinformatikus.

A célom ezzel a bloggal, hogy a saját szemszögemből bemutassam a genomikát.

Különböző rovatokat tervezek, így a napi és a heti hírek, a napi és a heti genomok, a miaza rovatot, amiben a genomika fogalmait próbálom bemutatni, és mivel elég későn csatlakoztam, lesznek retrospektív posztok is. Szeretnék néha egy kicsit provokatív is lenni és így érdemi vitákat generálni a szakmában és más érdeklődők között is.

E-mail: endre.barta [at] gmail.com

Friss topikok

  • madbal: Kedves Endre! En azt az informaciot talaltam, hogy a szekvenalas 454 technologiaval tortent, www.m... (2011.09.23. 15:19) Kender genomszekvenálás
  • attila.szanto: Szia Endre! Gratulalunk a bloghoz, nagyon szinvonalas es erdekes. Sok sikert hozza! (2010.05.01. 20:36) Mi az a referencia genom?

Utolsó kommentek

  • madbal: Kedves Endre! En azt az informaciot talaltam, hogy a szekvenalas 454 technologiaval tortent, www.m... (2011.09.23. 15:19) Kender genomszekvenálás
  • attila.szanto: Szia Endre! Gratulalunk a bloghoz, nagyon szinvonalas es erdekes. Sok sikert hozza! (2010.05.01. 20:36) Mi az a referencia genom?
  • Utolsó 20

Címkék

Linkblog

Genomikai Nemzeti Technológiai Platform (GNTP)

2010.05.01. 22:42 :: ebarta

Pénteken (2010. április 30.) taggyűlést tartott Pesten a Genomikai Nemzeti Technológiai Platform (GNTP). Mi az a GNTP? A részleteket el lehet olvasni a honlapon, az én szubjektív olvasatomban a GNTP-nek az lenne a feladata, hogy megfogalmazza, bizonyítsa a döntéshozók számára (bárkik is legyenek), hogy a genomika a jövő (és máshol már a jelen) tudománya, amibe érdemes lenne komoly K+F pénzeket fektetni.


Az ülésen a munkacsoportok ismertették a stratégiai kutatási terveiket. Öröm volt látni, hogy milyen nagy az egyetértés abban, hogy az újgenerációs szekvenálási technológiák térhódítása hihetetlen mértékben felpörgeti a genomikai kutatásokat, és az milyen fantasztikus eredményeket hoz. Jó volt látni azt is, hogy az ügy érdekében összefogott a magyar kutatói társadalom, talán csak a mezőgazdaság képviselete volt hiányos, semmilyen szinten nem képviseltette magát például a volt intézetem, a hasznosítható mezőgazdasági biotechnológiai kutatások élharcosa az MBK :-(.

A hangulat nagyon optimista és bizakodó volt, mindenki úgy látja, hogy olyan érveket gyűjtöttünk össze a genomika támogatása mellett, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezt erősítette, hogy jelen volt és pozitívan nyilatkozott az NKTH és a NEKIFUT egy-egy képviselője is. Ugyanakkor az is biztos, hogy már most nagyon el vagyunk késve.

Persze az is lehet, hogy csak szélmalomharcot folytatunk. Itt van például az Magyar Tudományos Akadémia. A jövő héten akadémiai hét lesz, amit természetesen üdvözlök. Megnéztem az akadémia honlapját ez alkalomból, és a következőt találtam a Biológiai Osztály honlapján:

 

Azt kellene írnom, hogy no comment, de nem állhatom meg szó nélkül. Tudom, hogy az alkalmazott dipterológia is fontos például, de hogy semmiféle omika (genomika, transzkriptomika, proteomika, metagenomika, metabolomika), és persze a bioinformatika sem szerepel a tudós testület által gondozott tudományágak között, az inkább csak pesszimizmusra ad okot.
 

Szólj hozzá!

Címkék: nkth tudománypolitika genomika nekifut

A bejegyzés trackback címe:

https://genomika.blog.hu/api/trackback/id/tr611967502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása