Iratkozz fel a blogra!

Magamról

Barta Endre vagyok, molekuláris biológus, bioinformatikus.

A célom ezzel a bloggal, hogy a saját szemszögemből bemutassam a genomikát.

Különböző rovatokat tervezek, így a napi és a heti hírek, a napi és a heti genomok, a miaza rovatot, amiben a genomika fogalmait próbálom bemutatni, és mivel elég későn csatlakoztam, lesznek retrospektív posztok is. Szeretnék néha egy kicsit provokatív is lenni és így érdemi vitákat generálni a szakmában és más érdeklődők között is.

E-mail: endre.barta [at] gmail.com

Friss topikok

  • madbal: Kedves Endre! En azt az informaciot talaltam, hogy a szekvenalas 454 technologiaval tortent, www.m... (2011.09.23. 15:19) Kender genomszekvenálás
  • attila.szanto: Szia Endre! Gratulalunk a bloghoz, nagyon szinvonalas es erdekes. Sok sikert hozza! (2010.05.01. 20:36) Mi az a referencia genom?

Utolsó kommentek

  • madbal: Kedves Endre! En azt az informaciot talaltam, hogy a szekvenalas 454 technologiaval tortent, www.m... (2011.09.23. 15:19) Kender genomszekvenálás
  • attila.szanto: Szia Endre! Gratulalunk a bloghoz, nagyon szinvonalas es erdekes. Sok sikert hozza! (2010.05.01. 20:36) Mi az a referencia genom?
  • Utolsó 20

Címkék

Linkblog

Napi hírek – A velünk élő mikrobák

2010.05.20. 23:09 :: ebarta

Miközben egyre több reklám sugallja, hogy az lenne számunkra a jó, ha gyakorlatilag steril körülmények között élnénk, tudvalevő, hogy mikrobák milliárdjaival élünk békés egymás élésben. Különböző mikroorganizmusok tömege és a bőrünkön, az emésztő szervrendszerünkben, a genitáliákban és a húgyutakban.
A metagenomika a környezeti mintákból származó kevert DNS izolátumokat szekvenál. Korábban már több érdekes cikk jelent meg az emberi bőrből és a belekből származó DNS minták metagenomikai elemzéséről. Már ezekből is világossá vált, hogy rajtunk és bennünk élő mikrobiom nagyon változatos, egyén és nem függő, és például összefüggésbe lehet hozni az elhízással.
A héten a Science-ben jelent meg egy cikk, amelyben az amerikai „US Human Microbiome Project” egy 157 millió dolláros, öt éves projekt bevezető lépéseként megszekvenáltak és annotáltak 178 mikroba törzset. A törzseket a fent említett helyekről vett mintákból tenyésztették (ez persze már egyből aránytalanságot is okoz, hiszen sok mikroorganizmus nem él túl mesterséges körülmények közt, ezért dolgoznak már az egy sejtből kiinduló szekvenálási technikákon). A szabadon elérhető adatbázisokban eddig 1300 mikroorganizmus teljes annotált szekvenciája volt elérhető, így ezek az új adatok több mint 10%-os növekedést jelentenek. Ráadásul eddig főleg a patogén törzsek voltak az érdeklődés középpontjában, a mostani törzsek meg jobbára békésen élnek bennünk és rajtunk.
Azt már az eddigi metagenomikai eredményekből is lehetett tudni, hogy a biológiai diverzitás a mikroorganizmusok szintjén sokkal nagyobb, mint eddig gondoltuk. A most annotált 178 törzsben 30 ezer új gént azonosítottak, amelyek még sok tudományos és gazdasági újdonsággal szolgálhatnak, és segíthetnek megérteni, hogy ezeknek a mikroorganizmusoknak mi a lehet a szerepük.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://genomika.blog.hu/api/trackback/id/tr652019476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása