Iratkozz fel a blogra!

Magamról

Barta Endre vagyok, molekuláris biológus, bioinformatikus.

A célom ezzel a bloggal, hogy a saját szemszögemből bemutassam a genomikát.

Különböző rovatokat tervezek, így a napi és a heti hírek, a napi és a heti genomok, a miaza rovatot, amiben a genomika fogalmait próbálom bemutatni, és mivel elég későn csatlakoztam, lesznek retrospektív posztok is. Szeretnék néha egy kicsit provokatív is lenni és így érdemi vitákat generálni a szakmában és más érdeklődők között is.

E-mail: endre.barta [at] gmail.com

Friss topikok

  • madbal: Kedves Endre! En azt az informaciot talaltam, hogy a szekvenalas 454 technologiaval tortent, www.m... (2011.09.23. 15:19) Kender genomszekvenálás
  • attila.szanto: Szia Endre! Gratulalunk a bloghoz, nagyon szinvonalas es erdekes. Sok sikert hozza! (2010.05.01. 20:36) Mi az a referencia genom?

Utolsó kommentek

  • madbal: Kedves Endre! En azt az informaciot talaltam, hogy a szekvenalas 454 technologiaval tortent, www.m... (2011.09.23. 15:19) Kender genomszekvenálás
  • attila.szanto: Szia Endre! Gratulalunk a bloghoz, nagyon szinvonalas es erdekes. Sok sikert hozza! (2010.05.01. 20:36) Mi az a referencia genom?
  • Utolsó 20

Címkék

Linkblog

BGI központ Budapesten!

2011.09.14. 09:21 :: ebarta

Bréking! A BGI Budapesten létesíti a közép-európai központját!


Tegnap még csak egy-egy internetes hírportálon, ma már a reggeli újságokban és gyakorlatilag az összes hírportálon és most már a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján is olvasható, hogy Semjén Zsolt bejelentette, hogy a BGI Magyarországon hozza létre a közép-európai központját.


A BGI-ről már többször írtam ebben a blogban (pl. itt). A név eredetileg a „Beijing Genomics Center” rövidítése volt, de az intézetet 2007-ben átköltöztették Shenzhen-be, ahol egy non-profit kutatási intézetként működik, és szerényen csak a „legnagyobb genomikai és bioinformatikai elemző központ”-nak hirdeti magát. Amit csinálnak, az valóban kínai léptékű, kezdve a rizs genomszekvenálásával és folytatva a legtöbb Nature-ben megjelent genomszekvenálásban való részvétellel, és a mostanában indult 1000 növény- és állatgenom projekttel. A BGI ma már egy nagy szolgáltató központ is, ahol állítólag 1000-nél több bioinformatikus is dolgozik. A BGI már annyira nagy, hogy terjeszkedik is, az amerikai, az ázsiai és a hongkongi regionális központok mellett tavaly nyáron Koppenhágában megnyitotta az európai központját is.


És tegnap Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentette, Mészáros György a NIH elnöke pedig alá is írta a megállapodást, aminek értelmében Budapesten hozzák létre a BGI Európa közép-európai központját (a minisztériumi közlemény itt, a BGI Europe közlemény itt).


Természetesen, mint genomikus-bioinformatikus nagyon örülök ennek a bejelentésnek! Mindenképpen részletesebben szeretnék a későbbiekben írni a fejleményekről, most gyorsan csak négy megjegyzés:

 

  1. Nem tudok, nem hallottam róla hogy a szakma, a kutatók részt vettek volna az előkészítésben, és arról se, hogy jelen lett volna valaki az eseményen közülük (például létezik egy Genomikai Nemzeti Technológiai Platform).
  2. Arról szól a közlemény, hogy a magyar mezőgazdaság érdekeit is szolgálja ez az együttműködés, de nem láttam, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium részéről bárki ott lett volna, beszédet mondott volna (bár a vadászat azért magas szinten képviselve volt).
  3. Kiemelik, hogy az új intézet fontos azért is, mert munkahelyeket fog létrehozni. A nagy probléma csak az, hogy Magyarországon a szakma folyamatos kérése, szervezése ellenére nincs bioinformatikus képzés, és véleményem szerint csak egy-két olyan bioinformatikus dolgozik itthon, aki már most tudna genomszekvenálási adatokat elemezni.
  4. Nagyon várok/várnánk konkrétumokat. Hol lesz, mekkora lesz, mikor lesz, milyen együttműködési formában fog működni a magyar kutatóintézetekkel, egyetemekkel stb.

Szólj hozzá!

Címkék: bréking genomika napihír bgi

A bejegyzés trackback címe:

https://genomika.blog.hu/api/trackback/id/tr973226144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása