Iratkozz fel a blogra!

Magamról

Barta Endre vagyok, molekuláris biológus, bioinformatikus.

A célom ezzel a bloggal, hogy a saját szemszögemből bemutassam a genomikát.

Különböző rovatokat tervezek, így a napi és a heti hírek, a napi és a heti genomok, a miaza rovatot, amiben a genomika fogalmait próbálom bemutatni, és mivel elég későn csatlakoztam, lesznek retrospektív posztok is. Szeretnék néha egy kicsit provokatív is lenni és így érdemi vitákat generálni a szakmában és más érdeklődők között is.

E-mail: endre.barta [at] gmail.com

Friss topikok

  • madbal: Kedves Endre! En azt az informaciot talaltam, hogy a szekvenalas 454 technologiaval tortent, www.m... (2011.09.23. 15:19) Kender genomszekvenálás
  • attila.szanto: Szia Endre! Gratulalunk a bloghoz, nagyon szinvonalas es erdekes. Sok sikert hozza! (2010.05.01. 20:36) Mi az a referencia genom?

Utolsó kommentek

  • madbal: Kedves Endre! En azt az informaciot talaltam, hogy a szekvenalas 454 technologiaval tortent, www.m... (2011.09.23. 15:19) Kender genomszekvenálás
  • attila.szanto: Szia Endre! Gratulalunk a bloghoz, nagyon szinvonalas es erdekes. Sok sikert hozza! (2010.05.01. 20:36) Mi az a referencia genom?
  • Utolsó 20

Címkék

Linkblog

Búza genomika Franciaországban

2011.03.30. 23:09 :: ebarta

Franciaországban elindítanak egy új búza genomkezdeményezést.  A programra 9 év alatt 39 millió eurót (több mint 10 milliárd forint) kívánnak fordítani (ebből 9 millió eurót, azaz 2,4 milliárd forintot már oda is ítéltek).  A Long-Term Wheat Genomics to Breeding Program (BreedWheat) konzorcium vezetője az INRA, a francia nemzeti agrárkutató intézet és a 26 résztvevő tagból kilenc ipari partner.
A konzorcium hosszú távú célja a genomika segítségével erősíteni a búzanemesítést. Meg akarnak szekvenálni egy búzakromoszómát (mivel máshol is szekvenálnak búzát, és a technológiai is nagyon fejlődik, egy-két év múlva nyílván már több búzafajta is meg lesz szekvenálva), és minél több SNP-t szeretnének találni. Az SNP-k közül ki szeretnének válogatni 5500 SNP markert, és ezekkel karakterizálni a nemzeti törzsgyűjtemény 5000 búzafajtáját. Ilyen SNP „azonosítója” például ma már minden tenyészmarhának van Franciaországban.
A program fontos része a megfelelő technológiák kidolgozása és emellett ki akarnak alakítani egy olyan bioinformatikai platformot, ami lehetővé teszi a kutatóknak a keletkező iszonyatos adathalmazban való eligazodást.
Megjegyzem a franciák valami hasonlót csinálnak a marhanemesítésben is. És már jó ideje készülhettek erre, egymás után alakították ki a (mezőgazdasági) genomikai kutatáshoz szükséges infrastruktúrát, azaz Párizs mellett szekvenáló központot, Toulouse-ban genotipizáló központot hoztak létre és most döntöttek egy új, állítólag hatalmas, Párizs melletti bioinformatikai intézet létrehozásáról is.

Forrás: GenomeWeb
 

Szólj hozzá!

Címkék: növény tudománypolitika napihír

A bejegyzés trackback címe:

https://genomika.blog.hu/api/trackback/id/tr982786910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása